Het mist koelingssysteem

Bij temperaturen boven de 20 graden krijgt uw vee al last van hittestress. Met ons mist koelingssysteem wordt er water onder hogedruk verneveld en door de stal verdeeld met ventilatoren. De nozzles die gebruikt worden op de hogedrukvernevelaar zijn 0,2 mm en dus met het oog bijna niet te zien. De mist verdampt waardoor de lucht in de stal afkoelt. Het systeem koelt de dieren en de stal zonder ze nat te maken en zorgt voor een productief klimaat.

Tijdens warme dagen is het mogelijk om met dit systeem de werkelijke temperatuur in de stal tussen de 6 en 8 graden terug te brengen. Door temperatuur- en luchtvochtigheidssensoren en een klimaatcomputer worden de verschillende secties aan- en uitgeschakeld, gebaseerd op de wensen van de veehouder. Tevens kunnen er meerdere secties in de stal separaat gekoeld worden.

Onder de 21 graden hebben we in een stal een natuurlijke ventilatie. Koude lucht komt via de bestaande luchtopeningen aan de zijkant van de stal binnen en warme lucht verlaat de stal via de nok. Bij een stal met een niet geïsoleerd dak, brengen we eerst de staltemperatuur met een dak sproeier naar beneden. Deze dak sproeier kan aangesloten worden op het grondwater. Bij een minimale staltemperatuur van 21 graden creëren we met ventilatoren een verkoelend briesje.

Installatie

Een stal met een temperatuur van 25 – 28 graden koelen we met ons systeem verder, door een hogedrukverneveling met een onderbroken cyclus toe te passen. Deze verneveling heeft daarbij een luchtvochtigheidsbewaking. Als de staltemperatuur 28 graden of hoger is, werkt de hogedrukverneveling continue of met hele korte pauzes. De luchtvochtigheidsbewaking zorgt ervoor dat het dier en de stal niet nat worden.

Met het mist koelingssysteem maken we ons hard voor een duurzamere melkveehouderij, een grote bijdrage aan dierwelzijn en een stabiele melkopbrengst gedurende de zomermaanden.

Bij ons kunt u terecht voor gedegen advies op maat. Graag informeren we u over de mogelijkheden van een mist koelingssysteem, gekeken naar uw wensen en situatie. Ons systeem is eenvoudig en snel te monteren. Tevens zijn onze ventilatoren leverbaar in verschillende maten en modellen.