Melkvee

Symptomen bij koeien en geiten

Hittestress bij koeien en geiten wordt veroorzaakt door diverse omgevingsfactoren, zoals omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid, luchtcirculatie en blootstelling aan direct zonlicht. Hittestress heeft impact op verschillende aspecten, zoals activiteit, productiviteit en de gezondheid van uw koeien en geiten. Als uw dieren last hebben van hittestress, kan dit de productie gedurende langere periodes onder het normale niveau houden.

Gevolgen.

Hierdoor rusten ze 2 tot 3 uur minder per dag dan normaal. De weerstand van zowel de koeien als de geiten neemt af omdat ze met deze fysieke ongemakken moeten omgaan. Zowel koeien als geiten kunnen tot 6 weken last hebben van Hittestress.

Wanneer meerdere koeien en geiten last hebben van hittestress, kan dit leiden tot een aanzienlijke dip in de melkproductie.
Hittestress voorkomen bij koe

Voorkomen.

Om hittestress bij uw koeien te voorkomen, werken wij met ventilatoren en verneveling. Op ongeïsoleerde daken maken wij ook gebruik van daksproeiers. Tot 22 graden vinden de koeien het prettig, hierna neemt de kans op hittestress toe.

Als de temperatuur te hoog wordt voor de koe, beginnen wij met het starten van de ventilatoren en de daksproeiers als dit van toepassing is bij uw bedrijf. Als de temperatuur blijft stijgen, wordt de verneveling ook in werking gezet. De verneveling werkt met een puls pauze systeem. Hoe lager de temperatuur, hoe langer de pauzes tussen het vernevelen. Als de temperatuur stijgt, worden de pauzes tussen het vernevelen steeds korter.
Recent Voorbeeld : 34,2°c buiten, 25,3°C binnen
Wij maken altijd gebruik van een klimaatcomputer. Deze houdt de temperatuur binnen en buiten uw stal in de gaten en houdt ook de luchtvochtigheid in uw stal bij.

Als de luchtvochtigheid in uw stal te hoog dreigt te raken, zoals vlak voor een onweersbui, schakelt de verneveling automatisch uit. Dit is zo ingesteld om zeker te zijn dat uw koeien en de stal niet nat worden

nieuws

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u ons gebruik van cookies.  Lees Meer